Νέα & Άρθρα

Όλες οι ενδείξεις άγχους σε σκύλους και κουτάβια σύμφωνα με τους Κτηνίατρους

Όλες οι ενδείξεις άγχους σε σκύλους και κουτάβια σύμφωνα με τους Κτηνίατρους

Σημάδια άγχους σε σκύλους και κουτάβια

 

Dr. Τρύφων Α. Χοχλιός

DVM, MSc, CertAVP (SAM)
RCVS Advanced Practitioner in Small Animal Medicine
Biomedical Laboratory Scientist

Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί μια τεράστια αλλαγή στην κατανόηση και τη θεραπεία του ανθρώπινου άγχους. Οι σκύλοι μας αισθάνονται επίσης στρες και άγχος, αλλά δεν μπορούν να εκφράσουν λεκτικά τα συναισθήματά τους, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε πότε αισθάνονται άγχος.

 

Όταν γίνεστε γονέας σκύλου, αναλαμβάνετε να αναγνωρίσετε τι προκαλεί άγχος στο κουτάβι σας. Αν μειώσετε αυτές τις αιτίες, μπορείτε να κάνετε τον σκύλο σας να αισθάνεται όσο το δυνατόν πιο ασφαλής και άνετα στο περιβάλλον του. Τα σημάδια άγχους στους σκύλους μπορεί να είναι ανεπαίσθητα, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να είστε σε εγρήγορση και να μάθετε να αναγνωρίζετε τι μπορεί να προκαλεί το άγχος τους.

 

      Το άγχος στους σκύλους μπορεί να χωριστεί σε τρεις τύπους: φόβος, φοβίες και άγχος.

 

Ο φόβος είναι ένα ένστικτο ως απάντηση σε μια εξωτερική απειλή. Η ανάλυση της κατάστασης σας βοηθά να καταλάβετε αν πρόκειται για φυσιολογική ή ακατάλληλη αντίδραση. Για παράδειγμα, η επιθετικότητα φόβου μπορεί να είναι φυσιολογική αν υπάρχει πραγματική απειλή για το σκύλο σας ή τους αγαπημένους του. Σε άλλες περιπτώσεις, η επιθετικότητα φόβου θεωρείται ακατάλληλη αν απευθύνεται σε ένα άτομο που δεν δείχνει σημάδια απειλής για το σκύλο σας. Να θυμάστε ότι ο σκύλος σας μπορεί να ερμηνεύει την κατάσταση διαφορετικά και κάτι που δεν αποτελεί απειλή για εσάς μπορεί να αποτελεί για εκείνον.

 

Οι φοβίες είναι υπερβολικοί φόβοι απέναντι σε ένα εξωτερικό ερέθισμα. Οι πιο συχνές φοβίες στους σκύλους είναι οι φοβίες του θορύβου (πυροτεχνήματα, δυνατοί θόρυβοι, καταιγίδες).

 

Το άγχος είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα ή φόβος που σχετίζεται με την προσδοκία κινδύνου. Για παράδειγμα, το άγχος αποχωρισμού εμφανίζεται όταν ένα κατοικίδιο ζώο έχει μη φυσιολογικές αντιδράσεις όταν βρίσκεται μακριά από τον ιδιοκτήτη του, είτε για μικρό είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

                                                    Σημάδια στρες και άγχους στους σκύλους

 

Είναι σημαντικό να είστε σε θέση να διακρίνετε μεταξύ της φυσιολογικής και της αγχώδους συμπεριφοράς του σκύλου σας, γεγονός που απαιτεί εξοικείωση με τη φυσιολογική συμπεριφορά του σκύλου σας.

 

Τις περισσότερες φορές, οι χαλαροί σκύλοι έχουν στρογγυλά, ανοιχτά μάτια, κατανομή βάρους και στα τέσσερα πόδια, σηκωμένη ουρά και σηκωμένα αυτιά με φορά προς τα εμπρός. Θα αναπνέουν κανονικά, εκτός αν λαχανιάζουν από το παιχνίδι ή την άσκηση.

 

Ακολουθούν ορισμένα συμπτώματα άγχους που πρέπει να προσέξετε.

 

                                                                Βηματισμός και τρέμουλο

 

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι συχνά βηματίζουν ή κάνουν ευρείες κυκλικές κινήσεις επανειλημμένα όταν είναι αγχωμένοι. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι πανικού ή νευρικότητας γενικότερα. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να τρέμει . Αυτό συχνά σταματάει μόλις φύγει ο στρεσογόνος παράγοντας.

 

                                         Αυξημένος καρδιακός ρυθμός και λαχάνιασμα

 

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα όταν υπάρχει στρες. Πρόκειται για την αντίδραση “μάχης, φυγής ή πάγωμα” σε εξωτερικούς φόβους ή στρεσογόνους παράγοντες. Πρόκειται για ένα ακούσιο σύστημα αντίδρασης για την επιβίωση και την προσαρμογή.

 

Οι σκύλοι διαθέτουν επίσης συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Όταν ένας σκύλος είναι στρεσαρισμένος, αυτό το σύστημα απελευθερώνει αδρεναλίνη και αυξάνει τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό του, κάτι που συχνά παρατηρείται ως λαχάνιασμα.

 

                                                                         Χασμουρητό

 

Τα σκυλιά δεν χασμουριούνται μόνο όταν είναι κουρασμένα – χασμουριούνται επίσης όταν είναι νευρικά. Συνήθως, αυτά τα χασμουρητά είναι συχνά και μεγαλύτερα από ό,τι όταν είναι κουρασμένα.

 

                                                                          Σιαλόρροια

 

Το νευρικό σύστημα ενός σκύλου ενεργοποιείται από το στρες και προκαλεί σιαλόρροια και συχνό γλείψιμο των χειλιών. Αυτό παρατηρείται επίσης όταν ένας σκύλος έχει ναυτία και μπορεί να έχει να κάνει με την ενεργοποίηση του γαστρεντερικού σωλήνα από το νευρικό σύστημα.

 

                                                       Ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές

 

Οι σκύλοι επιδίδονται σε διάφορες συμπεριφορές για να βοηθήσουν τον εαυτό τους να ηρεμήσει, αλλά αυτές μπορεί να γίνουν καταναγκαστικές και καταστροφικές όταν είναι πραγματικά στρεσαρισμένοι. Οι συνήθεις καταναγκασμοί περιλαμβάνουν το υπερβολικό γλείψιμο του εαυτού τους, το γλείψιμο πατωμάτων ή τοίχων, το υπερβολικό γάβγισμα ή το καταναγκαστικό μάσημα αντικειμένων.

 

Συχνά, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές μολύνσεις από υπερβολικό καλλωπισμό, κατάποση ξένων σωμάτων, στομαχικές διαταραχές από την κατάποση αντικειμένων, συμπεριφορά σκαψίματος (τρύπες, στρωσίδια, χαλιά) ή καταστροφή των κλουβιών τους προκειμένου να απελευθερωθούν. Το κλάμα ή το γάβγισμα μπορεί επίσης να είναι μια συμπεριφορά σε αγχωμένα σκυλιά σαν ένας τρόπος να μας ειδοποιήσουν για το άγχος τους.

 

Υπερβολική ανησυχία (διασταλμένες κόρες, σήματα αυτιών, άκαμπτη στάση του σώματος)

 

Οι σκύλοι με άγχος έχουν συχνά διεσταλμένες κόρες και ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους πιο γρήγορα. Έχουν την τάση να στέκονται άκαμπτα σε στάση προσοχής όταν προετοιμάζονται για επικείμενο κίνδυνο, αλλά αυτή η συμπεριφορά μπορεί επίσης να σχετίζεται με την ακούσια αντίδραση του αυτόνομου νευρικού συστήματος πάγωμα, μάχη ή φυγή.

Το άσπρο των ματιών τους τείνει να φαίνεται περισσότερο από ό,τι όταν είναι ήρεμα, και τα αυτιά τους μπορεί να στέκονται σε στάση προσοχής ή να είναι καρφωμένα πίσω στο κεφάλι τους σε περιόδους άγχους. Το να βάζουν την ουρά τους ανάμεσα στα πόδια τους ή να μετατοπίζουν το βάρος τους στο πίσω μέρος τους μπορεί επίσης να είναι σημάδια φόβου στα σκυλιά.

 

                                                Κρύβονται ή συμπεριφέρονται καταθλιπτικά

 

Τα στρεσαρισμένα σκυλιά συχνά κρύβονται πίσω από εσάς ή αντικείμενα όπως καρέκλες ή αυτοκίνητα για να αποφύγουν τους στρεσογόνους παράγοντες. Μπορεί να φαίνονται υπερκινητικά και να χρησιμοποιούν τη μουσούδα τους για να σπρώξουν τα πόδια ή τα χέρια σας για να σας πουν να απομακρυνθείτε από τον στρεσογόνο παράγοντα. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να κλείστει εντελώς, να σταματήσει να κινείται και να φαίνεται καταθλιπτικός ή αποστασιοποιημένος από την κατάσταση.

                                                        Έχει διάρροια ή ατυχήματα ούρησης

 

Η αδρεναλίνη επηρεάζει τους σκύλους παρόμοια με τους ανθρώπους, προκαλώντας την ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα. Ο σκύλος σας μπορεί να πάρει αμέσως στάση και να ουρήσει ως αποτέλεσμα του στρες, να στάξει ούρα, να χάσει τον έλεγχο του εντέρου του ή ακόμη και να έχει διάρροια.

Αυτή η συμπεριφορά ρυθμίζεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Ένα μικρότερο γαστρεντερικό σημάδι του στρες στους σκύλους είναι η μειωμένη όρεξη. Ένας στρεσαρισμένος σκύλος μπορεί ακόμη και να αρνηθεί τις αγαπημένες του λιχουδιές αν το επίπεδο άγχους του είναι πολύ υψηλό.

 

Αφόδευση

Οι σκύλοι που είναι στρεσαρισμένοι συχνά αφοδεύουν περισσότερο και αυτό παρατηρείται συχνά κατά τη διάρκεια κτηνιατρικών επισκέψεων.

 

Πώς να βοηθήσετε έναν αγχωμένο σκύλο

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε το σκύλο σας να αποφύγει ή να αντιδράσει στο άγχος.

 

Αποφύγετε αγχωτικές καταστάσεις

 Η πιο σημαντική θεραπεία για το στρες και το άγχος στους σκύλους είναι ο περιορισμός της έκθεσης σε στρεσογόνες καταστάσεις. Αποφύγετε τις αλληλεπιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν αγχώδη αντίδραση.

 

Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις άγχους αποχωρισμού, δημιουργήστε έναν ήρεμο, ήσυχο χώρο με ασφαλή παιχνίδια και αντικείμενα που μυρίζουν οικεία. Ξεκινήστε την εκπαίδευση του σκύλου σας αφήνοντάς τον για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα.

 

Κάθε φορά που επιστρέφετε, επαινέστε το σκύλο σας και ίσως δώστε του μια μικρή, υγιεινή λιχουδιά. Μέσα από την επανάληψη και αυξάνοντας σιγά-σιγά το χρονικό διάστημα που λείπετε, ο σκύλος σας θα μάθει ότι θα επιστρέφετε πάντα και το άγχος του θα αρχίσει να εξασθενεί.

 

Αν ο σκύλος σας αγχώνεται από την παρουσία νέων ανθρώπων στο περιβάλλον του, κρατήστε τον περιορισμένο σε ένα ήρεμο σημείο του σπιτιού όταν υπάρχουν νέοι άνθρωποι για να αποφύγετε μια αλληλεπίδραση που προκαλείται από φόβο.

 

Δοκιμάστε νέες στρατηγικές σε ασφαλές περιβάλλον

 

Η απότομη απευαισθητοποίηση, όπου εκθέτετε το σκύλο σας στο πράγμα που προκαλεί στρες μέχρι να μην αντιδρά πλέον, δεν θεωρείται πλέον ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε με το στρες και το άγχος στους σκύλους.

 

Η συνεχής εισαγωγή εκλυτικών παραγόντων συχνά αυξάνει τις φοβικές αντιδράσεις του σκύλου σας. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να διδάξετε νέες στρατηγικές και τρόπους με τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να αντιδράσει στο άγχος.

 

Για να καθιερώσετε μια νέα αντίδραση σε έναν στρεσογόνο παράγοντα, πρέπει να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα ανταμοιβής για το σκύλο σας, όπως η προσφορά τροφής, αγάπης ή μιας δραστηριότητας/παιχνιδιού. Η ανταμοιβή θα πρέπει πάντα να κερδίζεται και η εκπαίδευση θα είναι αργή και σταθερή. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σε ένα σταθερό, ασφαλές περιβάλλον και όχι κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων.

Η θεραπεία ξεκινά με την εκμάθηση στρατηγικών ελέγχου στο σπίτι, όπου ο σκύλος σας καλείται να κερδίσει τα πάντα ανταποκρινόμενος κατάλληλα όταν του δίνετε ένα συγκεκριμένο σύνθημα. Αυτό δημιουργεί μια προβλέψιμη απόκριση από την πλευρά του σκύλου σας. Ξεκινώντας με ήρεμες εργασίες, όπως “κάτσε” ή “ξάπλωσε” και στη συνέχεια, προχωρώντας τελικά σε αντιδράσεις “συγκέντρωσης” και “διαφυγής”, θα βοηθήσετε στον καθορισμό των προσδοκιών για το τι θα συμβεί.

 

Με τις αποκρίσεις εστίασης, ο στόχος είναι ο σκύλος σας να έχει οπτική επαφή μαζί σας ή να εστιάζει σε μια λιχουδιά/παιχνίδι για να αποσπάσει την προσοχή του από τους στρεσογόνους παράγοντες. Η αντίδραση διαφυγής είναι η εκπαίδευση του κατοικίδιου ζώου σας να πηγαίνει σε ένα ασφαλές, ήρεμο περιβάλλον (όπως ένα κρεβάτι ή ένα δωμάτιο) μόλις νιώσει άγχος. Η χρήση λαχταριστών λιχουδιών μπορεί να είναι χρήσιμη μέχρι να μάθουν πού είναι ο ασφαλής χώρος τους.

 

Ποτέ μην τιμωρείτε το σκύλο σας σωματικά ή με μαλώματα, καθώς αυτό είναι αναποτελεσματικό και το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει το επίπεδο του στρες του και να του μάθει να σας φοβάται.

 

Είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Ορισμένα ζητήματα μπορεί να είναι δια βίου ή να απαιτούν εκπαίδευση ή φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν μόνο από ειδικό εκπαίδευσης, κτηνίατρο συμπεριφοράς ή κτηνίατρο.

 

 

Συμβουλευτείτε τον Κτηνίατρο για τα φάρμακα κατά του άγχους

 

Ο κτηνίατρός  μπορεί να σας συστήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά του άγχους (συμπεριλαμβανομένης της φλουοξετίνης, της κλομιπραμίνης ή της αλπραζολάμης). Αυτά συνταγογραφούνται σχεδόν πάντα με τη σύσταση εκπαίδευσης τροποποίησης της συμπεριφοράς.

 

Ο τύπος και η δοσολογία των φαρμάκων θα βασίζονται στην ηλικία του σκύλου σας, σε άλλες ιατρικές καταστάσεις και σε παράγοντες που προκαλούν την ανησυχία. Τα φάρμακα χρειάζονται συχνά αρκετές εβδομάδες έως μήνες για να βελτιώσουν το άγχος και συχνά απαιτούν προσαρμογές και τακτικές αιματολογικές εξετάσεις. Η ελάχιστη θεραπεία για το άγχος στους σκύλους συνήθως διαρκεί κατά μέσο όρο 4-6 μήνες, αλλά μπορεί να διαρκέσει χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της αντίδρασης του σκύλου σας στα εναύσματα και μπορεί να βοηθήσει στην εκμάθηση νέων συμπεριφορών. Ωστόσο, όταν η φαρμακευτική αγωγή μειωθεί ή διακοπεί, οι αγχώδεις συμπεριφορές τους μπορεί να επιστρέψουν. Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως συνεχίζεται εφ’ όρου ζωής.

 

Ο κτηνίατρος μπορεί να σας παραπέμψει σε πιστοποιημένο κτηνίατρο-συμπεριφοριστή όταν παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα άγχους ή αν τα προηγούμενα σχέδια θεραπείας δεν έχουν βοηθήσει. Είναι σημαντικό να μάθετε τα εναύσματα του σκύλου σας για να μπορέσετε να τον βοηθήσετε να έχει μια ήρεμη, ισορροπημένη και θετική ποιότητα ζωής.

 

Θέλετε να γνωρίζετε τα πάντα  γαι τη συμπεριφορά του σκύλου σας και πως θα του προσφέρετε ένα περιβάλλον το οποίο αισθάνεται ασφάλεια? Οι Κτηνίατροι της  MyVets  βρίσκονται διαθέσιμοι καθημερινά δίπλα σας μέσω της εφαρμογής  365 ημέρες την εβδομάδα ,όπου και αν βρίσκεστε!


Η MyVets είναι η πρώτη ανεξάρτητη Ψηφιακή Κτηνιατρική υπηρεσία στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει συμβουλευτικές και καθοδηγητικές Κτηνιατρικές συνεδρίες για το κατοικίδιό σας – όπου και αν βρίσκεστε!

Ακολουθήστε μας στα Social

Κατεβάστε την εφαρμογή