Νέα & Άρθρα

Σακχαρώδης διαβήτης στον σκύλο.Δεν θέλει πανικό...θέλει όμως πρόγραμμα!

Σακχαρώδης διαβήτης στον σκύλο.Δεν θέλει πανικό...θέλει όμως πρόγραμμα!

   DVM Μάριος Φωτίου

 

                                                                                                        Σακχαρώδης Διαβήτης στον σκύλο

 

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης στους σκύλους;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια κοινή διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός αδυνατεί να παράγει αρκετή ή να ανταποκριθεί κατάλληλα στην ινσουλίνη. Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια του ενδοκρινικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, τον μεταβολισμό του σώματος.

Η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Όταν ένας σκύλος τρώει ένα γεύμα, τα θρεπτικά συστατικά εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος ως γλυκόζη, γνωστή και ως σάκχαρο στο αίμα. Όλα τα κύτταρα του σώματος χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως καύσιμο.

Όταν υπάρχει έλλειψη ινσουλίνης, τα κύτταρα δεν μπορούν να λάβουν αρκετή γλυκόζη. Ταυτόχρονα, η κυκλοφορία του αίματος περιέχει υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη περιλαμβάνει την χορήγηση ινσουλίνης για την αύξηση της ποσότητας γλυκόζης που εισέρχεται στα κύτταρα και τη μείωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.

                                                                                             Υπάρχουν τρεις τύποι διαβήτη στους σκύλους:

Είναι γνωστός ως ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης και είναι παρόμοιος με τον διαβήτη τύπου Ι στον άνθρωπο. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος που εμφανίζεται σε σκύλους. Στον διαβήτη τύπου Ι, τα κύτταρα που εκκρίνουν ινσουλίνη στο πάγκρεας καταστρέφονται, προκαλώντας απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης. Αυτοί οι σκύλοι χρειάζονται εφ' όρου ζωής χορήγηση ινσουλίνης για να ζήσουν φυσιολογικά.

Ο τύπος ΙΙ είναι γνωστός ως μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης και είναι παρόμοιος με τον διαβήτη τύπου ΙΙ στους ανθρώπους. Αυτή η μορφή διαβήτη σχετίζεται συνήθως με την παχυσαρκία. Στον διαβήτη τύπου ΙΙ, το πάγκρεας μπορεί να παράγει λιγότερη ινσουλίνη και τα κύτταρα του σώματος ανταποκρίνονται ανεπαρκώς στην ινσουλίνη που εκκρίνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισέρχεται λιγότερη γλυκόζη στα κύτταρα (και υψηλότερη γλυκόζη στο αίμα).

Ο διαβήτης τύπου ΙΙΙ προκαλείται από ορμόνες και συνήθως σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Αυτή η μορφή διαβήτη είναι σπάνια στους σκύλους. Οι σκύλοι συχνά επανέρχονται στο φυσιολογικό, αλλά ο Τύπος ΙΙΙ μπορεί να εμφανιστεί ξανά κατά τη διάρκεια μιας άλλης εγκυμοσύνης. Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, οι κτηνίατροι συχνά συνιστούν τη στείρωση ενός σκύλου μόλις είναι ιατρικά ασφαλές να γίνει.

Ανεξάρτητα από τον τύπο, η μειωμένη γλυκόζη στα κύτταρα του σώματος διεγείρει το ήπαρ να παράγει περισσότερη γλυκόζη, γεγονός που επιδεινώνει το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος. Τα νεφρά θα φιλτράρουν και θα απορροφήσουν την επιπλέον γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, καθώς περισσότερη γλυκόζη περνά στα ούρα, τα σκυλιά θα ουρούν και θα πίνουν υπερβολικά.

Άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την αυξημένο σακχάρο περιλαμβάνουν:

Ουρολοιμώξεις

Απώλεια μυϊκής μάζας

Ηπατική βλάβη

Περίπου 1 στα 300 σκυλιά αποκτούν διαβήτη κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα θηλυκά και τα μεσήλικα έως ηλικιωμένα σκυλιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και τα σκυλιά που είναι παχύσαρκα.

Συμπτώματα του διαβήτη στους σκύλους

Τα πιο συχνά εμφανιζόμενα σημάδια διαβήτη περιλαμβάνουν:

Αυξημένη δίψα (πολυδιψία)

Αυξημένη ούρηση (πολυουρία)

Αυξημένη όρεξη (πολυφαγία)

Απώλεια βάρους

Λήθαργος

Αφυδάτωση

Καταρράκτης

 

 

 

Άλλες κοινές ασθένειες και νοσήματα, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, νόσος του Cushing, υποθυρεοειδισμός και παγκρεατίτιδα, συχνά προκαλούν επιπλοκές σε διαβητικούς σκύλους. Οι διαβητικοί σκύλοι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν πρόσθετα συμπτώματα με βάση τις υποκείμενες διαταραχές.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του διαβήτη, εάν δεν ρυθμιστούν ή δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να καταστούν σοβαρές. Ορισμένες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

Μπορεί να εμφανιστούν επιληπτικές κρίσεις εάν η γλυκόζη στο αίμα πέσει πολύ χαμηλά. Η ρύθμιση της γλυκόζης είναι κεντρική για τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά η υπερδοσία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό συγκέντρωση στο αίμα και επιληπτικές κρίσεις. Αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να αποβούν μοιραίες. Είναι ζωτικής σημασίας να  ενημερωθείτε άμεσα για το πως πρέπει να δράσετε απο έναν κτηνίατρο.

  1. Η ηπατοπάθεια ή ηπατική νόσος μπορεί να εμφανιστεί ως παρενέργεια του διαβήτη. Ο μεταβολισμός των λιπών παρεκκλίνει, οδηγώντας σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων στο ήπαρ. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση λίπους εντός των ηπατικών κυττάρων, η οποία προκαλεί βλάβη και πρήξιμο.
  2. Η διαβητική κετοξέωση (DKA) προκύπτει από τη χρόνια ενεργειακή ένδεια των κυττάρων του σώματος. Το σώμα στρέφεται σε εναλλακτικές πηγές καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών και του λιπώδους ιστού. Το σώμα χρησιμοποιεί αρχικά ένα νέο προϊόν ενέργειας που ονομάζεται κετόνες. Ωστόσο, όταν οι κετόνες συσσωρεύονται, προκαλούν μεταβολική οξέωση. Οι ασθενείς αυτοί απαιτούν εντατική νοσηλευτική φροντίδα και θεραπεία, συχνά σε εξειδικευμένο νοσοκομείο 24/7.  
  3. Το Υπεργλυκαιμικό Υπεροσμωτικό Σύνδρομο (HHS) είναι μια σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη που περιλαμβάνει εξαιρετικά υψηλή γλυκόζη και οσμωτικότητα στο αίμα. Η ωσμωτικότητα αναφέρεται στον αριθμό των διαλυμένων σωματιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτοί οι σκύλοι είναι συνήθως πολύ άρρωστοι και απαιτούν εντατική νοσηλευτική φροντίδα και θεραπεία, συχνά σε εξειδικευμένο νοσοκομείο 24/7.
  4. Η διαβητική νευροπάθεια είναι ασυνήθιστη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί όταν ο χρόνιος διαβήτης βλάπτει το νευρικό σύστημα. 
  5. Ο διαβητικός καταρράκτης σχηματίζεται λόγω των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα εντός του φακού του ματιού. Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για την τροφοδοσία και την παροχή ενέργειας στα κύτταρα του ματιού, αλλά γρήγορα παγιδεύεται μέσα στο φακό, προκαλώντας το σχηματισμό καταρράκτη.

                                                                                                      Αιτίες του διαβήτη στους σκύλους

Ο σακχαρώδης διαβήτης στους σκύλους έχει διάφορες αιτίες. Οι περισσότεροι σκύλοι αποκτούν διαβήτη τύπου Ι ή ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου Ι οφείλεται πιθανότατα στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, οδηγώντας σε ολική ή μερική απώλεια της έκκρισης ινσουλίνης.

Η γενετική προδιάθεση πιθανότατα παίζει ρόλο σε πολλές περιπτώσεις διαβήτη, γι' αυτό και ορισμένες φυλές έχουν προδιάθεση για την πάθηση.

Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών (προγεστερόνη, αυξητική ορμόνη και κορτιζόλη) μπορεί να οδηγήσουν σε δυσανεξία στη γλυκόζη. Ο διαβήτης κύησης είναι η πιο συχνή μορφή διαβήτη που σχετίζεται με ορμόνες.

Η νόσος του Cushing είναι ένας άλλος τύπος ενδοκρινικής διαταραχής που αυξάνει την κορτιζόλη του οργανισμού, γεγονός που δυσχεραίνει τη ρύθμιση του διαβητικού σκύλου. Οι κτηνίατροι συνήθως εξετάζουν για τη νόσο Cushing σε νεοδιαγνωσθέντες ή δύσκολους διαβητικούς ασθενείς.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος) μπορεί να καταστρέψει τα βήτα-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη και να οδηγήσει σε διαβήτη.

Η παχυσαρκία και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα και μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου.

                                                                         Πώς οι κτηνίατροι διαγιγνώσκουν τον διαβήτη στους σκύλους

Οι κτηνίατροι μπορεί να υποψιαστούν σακχαρώδη διαβήτη με βάση τα ευρήματα της φυσικής εξέτασης και το ιστορικό αυξημένης δίψας, αυξημένης ούρησης και απώλειας βάρους. Ωστόσο, για να διαγνώσουν τον διαβήτη, οι κτηνίατροι πρέπει να διαπιστώσουν επίμονες υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα και στα ούρα. Οι κτηνίατροι μπορεί επίσης να συστήσουν τις ακόλουθες εξετάσεις:

Βιοχημικές εξετάσεις και γενική αίματος (CBC):

Ανάλυση ούρων:

Χωρίς θεραπεία, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος θα δυσχεράνουν τη ρύθμιση του διαβήτη. Η ανάλυση ούρων θα παράσχει επίσης πληροφορίες για τις κετόνες, ώστε να αποκλειστεί η επιπλοκή της διαβητικής κετοξέωσης.

Φρουκτοζαμίνη: Επειδή το στρες μπορεί να αυξήσει για λίγο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ορισμένοι σκύλοι μπορεί να μην έχουν ποτέ ακριβή μέτρηση γλυκόζης στο περιβάλλον υψηλού στρες ενός νοσοκομείου. Η εξέταση φρουκτοζαμίνης μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης του διαβήτη και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης. Ενώ η μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα παρέχει ένα στιγμιότυπο πληροφοριών, οι δοκιμασίες φρουκτοζαμίνης παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσο καλά ρυθμίστηκε η ινσουλίνη τις προηγούμενες δύο ή τρεις εβδομάδες.

Μπορεί να απαιτούνται πρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις για τον αποκλεισμό ταυτόχρονων διεργασιών ασθενειών, όπως

Ακτινογραφία για την αναζήτηση συννοσηροτήτων, όπως πέτρες στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη, κυστίτιδα και παγκρεατίτιδα

Εξετάσεις θυρεοειδούς για τον αποκλεισμό αυτής της κοινής ενδοκρινικής νόσου

Δοκιμασίες για διερεύνηση νόσου Cushing

Υπερηχογράφημα κοιλίας για την αναζήτηση συννοσηροτήτων, όπως η παγκρεατίτιδα και η ηπατοπάθεια

Αιματολογικές εξετάσεις για διερεύνηση παγκρεατίτιδας

                                                                                                        Θεραπεία του διαβήτη στους σκύλους

 

 Η θεραπεία του διαβήτη περιλαμβάνει κυρίως ινσουλίνη και αλλαγές στη διατροφή.

Ινσουλίνη για διαβητικούς σκύλους

Η ινσουλίνη είναι η κύρια θεραπεία σε σκύλους με διαβήτη. Η ινσουλίνη μεταφέρει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να αποθηκευτεί. Όλη η ινσουλίνη απορροφάται υποδόρια (κάτω από το δέρμα), γεγονός που απαιτεί μια ένεση κάτω από το δέρμα. Οι περισσότεροι σκύλοι χρειάζονται δύο φορές την ημέρα ενέσεις ινσουλίνης.

 

                                                                                                           Δίαιτες για διαβητικούς σκύλους

Η διαιτητική θεραπεία αποτελεί ζωτικό συστατικό για τη θεραπεία του διαβήτη. Οι γονείς των ζώων συντροφιάς θα πρέπει να ταΐζουν τους σκύλους τους το ίδιο πράγμα, περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Η συνέπεια είναι το κλειδί και οδηγεί σε καλύτερη και ταχύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Διατίθενται συνταγογραφούμενες δίαιτες για διαβητικούς σκύλους. Αυτές οι δίαιτες περιέχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με κατάλληλη αναλογία λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γονείς ζώων συντροφιάς που έχουν ελλιποβαρείς σκύλους ή εκείνοι που αντιμετωπίζουν άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάγνωση, θα πρέπει να συμβουλευτούν  έναν κτηνίατρο .

 

Έχτε αμφιβολίες για το εαν και πόσο ινσουλίνη  θα πρέπει να λάβει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο σκύλος/γάτα σας?Χρειάζεται να συνεχίσετε ή θα πρέπει να  σταματήσετε άμεσα την θεραπεία? Για όλους αυτούς τους λόγους καθώς και για την εκτίμηση της  κατάστασης της υγείας  του κατοικίδιου σας ,η  MyVets  βρίσκεται καθημερινά δίπλα σας απο τις 20:00  μέχρι τις 02:00, 7 ημέρες την εβδομάδα ,όπου και αν βρίσκεστε!


Η MyVets είναι η πρώτη ανεξάρτητη Ψηφιακή Κτηνιατρική υπηρεσία στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει συμβουλευτικές και καθοδηγητικές Κτηνιατρικές συνεδρίες για το κατοικίδιό σας – όπου και αν βρίσκεστε!

Ακολουθήστε μας στα Social

Κατεβάστε την εφαρμογή