Νέα & Άρθρα

10 Σημάδια οτι ο σκύλος σας είναι διαβητικός

10 Σημάδια οτι ο σκύλος σας είναι διαβητικός

Ναι, αποτελεί σοκ στο ακουσμά του για κάθε γονέα σκύλου.Μην απελπίζεστε .Η αφοσίωση και η συνέπεια  θα κρίνει την έκβαση  της κατάστασης του μικρού μας φίλου,για να συνεχίζει να παίζει και να έχει χαρά όπως πριν!

 

DVM  Μάριος Φωτίου

 

Ο διαβήτης στους σκύλους είναι παρόμοιος με αυτόν που βιώνουν οι άνθρωποι. Με τον διαβήτη τύπου Ι, το σώμα του σκύλου σας δεν παράγει ινσουλίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών σε γλυκόζη. Με τον Διαβήτη Τύπου ΙΙ, το σώμα του σκύλου εξακολουθεί να παράγει ινσουλίνη, αλλά δεν ανταποκρίνεται σωστά σε αυτήν.

 

Και οι δύο τύποι διαβήτη σκύλου εμποδίζουν τη μετατροπή της ενέργειας από τη γλυκόζη στους μύες και τα όργανα του σκύλου. Ο διαβήτης τύπου Ι μπορεί να εμφανιστεί σε σκύλους οποιασδήποτε ηλικίας, ενώ ο διαβήτης τύπου ΙΙ παρατηρείται συχνότερα σε σκύλους που είναι υπέρβαροι ή ηλικιωμένοι. Ακολουθούν τα δέκα πιο συνηθισμένα σημάδια διαβήτη στους σκύλους που πρέπει να προσέχετε.

1. Ανορεξία
Εάν ο διαβήτης στους σκύλους δεν αντιμετωπιστεί, ο σκύλος μπορεί από το να τρώει τα πάντα…. να μη θέλει τίποτα. Αυτό μπορεί επίσης να ακολουθηθεί απο εμετό και κοιλιακό πόνο, γεγονός που οδηγεί σε σοβαρές διατροφικές διαταραχές . Τα σημάδια αυτά είναι πιιο  πιθανό να εμφανιστούν σε διαβητικούς σκύλους με παγκρεατίτιδα .

2. Αλλαγές στο τρίχωμα και το δέρμα
Όταν το σώμα του σκύλου σας δεν μετατρέπει και δεν απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το τρίχωμα και το δέρμα δεν έχουν τη συνηθισμένη λάμψη (3). Το τρίχωμα του σκύλου μπορεί να αρχίσει να αραιώνει, ακόμη και να πέσει εντελώς. Το δέρμα του σκύλου μπορεί να εμφανίσει σημάδια πιτυρίδας ή ξηρό, φολιδωτό δέρμα .

3. Κατάθλιψη και ατονία
Τόσο με τον διαβήτη τύπου Ι όσο και με τον διαβήτη τύπου ΙΙ του σκύλου, η ισορροπία των ηλεκτρολυτών θα είναι εκτός λειτουργίας και η σταθερή μείωση διαφόρων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως το νάτριο, ο φώσφορος και το κάλιο, σημαίνει ότι τα νεύρα του σκύλου σας δεν ανταποκρίνονται σωστά .

Ο σκύλος σας μπορεί να γίνει καταθλιπτικός και ληθαργικός και να χάσει εντελώς το ενδιαφέρον του για τις αγαπημένες του δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των περιπάτων, του παιχνιδιού και του δεσμού με τον ιδιοκτήτη . Η έλλειψη σταθερής παροχής γλυκόζης επιβαρύνει σοβαρά το σώμα και τη συνολική ευεξία του σκύλου, γεγονός που μπορεί επίσης να προκαλέσει νωθρότητα .

4.Αλλαγές στα μάτια

Περίπου το 80% των διαβητικών σκύλων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη . Όσο περισσότερο παραμένει χωρίς θεραπεία ο διαβήτης ενός σκύλου, τόσο χειρότερη θα γίνεται η επιπλοκή στα μάτια.

Όταν κοιτάζετε τα μάτια του σκύλου σας, μπορεί να φαίνονται θολά.Μπορεί επίσης να βλέπετε ένα είδος αντανακλαστικής γυαλάδας.
Εφόσον ο κτηνίατρός σας παρέχει συνεχή θεραπεία για τη φλεγμονή του καταρράκτη, οι σκύλοι μπορούν να ακολουθήσουν τη μύτη τους ως πρωταρχική αίσθηση
και να προσαρμοστούν.

5.Πείνα

Το αίσθημα της πείνα επηρεάζεται έντονα και από τους δύο τύπους διαβήτηστους σκύλους .Αν δεν πρόκειταιγιαανορεξία,τότεοσκύλοςσαςμπορείναφαίνεταιέτοιμοςναφάειταπάνταστοσπίτικαι ας έφαγε καλά…μόλις πριν λίγο.

Η ανισορροπία της ινσουλίνης σημαίνει ότι η παροχή γλυκόζης δεν παραδίδεται στον εγκέφαλο του σκύλου, οπότε ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει το σήμα για τη λήψη τροφής . Ο σκύλος θα νιώθει ότι πεινάει και θα προσπαθεί να φάει σε κάθε δυνατή συγκυρία.

6.Ούρηση

Η συχνή ούρηση είναι ένα συνηθισμένο σημάδι του διαβήτη των σκύλων και θα δείτε το σκυλάκι σας να θέλει να βγαίνει πιο συχνά για να ουρήσει.Αυτό εκθέτει τον σκύλο σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος .

Επειδή τα νεφρά του σκύλου δεν μπορούν να φιλτράρουν τα σάκχαρα αρκετά γρήγορα, αυτά διαρρέουν στα ούρα, τραβώντας νερό και προκαλώντας συχνή ούρηση.Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και αυξημένη δίψα.

7.Δίψα

Ο σκύλος σας είναι πιθανό να βρίσκεται συνεχώς στο πιάτο με το νερό.Επειδή ο διαβήτης έχει ως αποτέλεσμα τη συχνή ούρηση, το σκυλάκι σας αισθάνεται συνεχώς διψασμένο και πίνει περισσότερο νερό, προσπαθώντας να διατηρήσει την πρόσληψη υγρών στον οργανισμό (13).

Η περίσσεια γλυκόζης απομακρύνεται από το σώμα του σκύλου με τα ούρα, μεταβάλλοντας τη φυσιολογική συγκέντρωση των ούρων και αυξάνοντας τις φορές  που ο σκύλος σας χρειάζεται να ουρήσει.

8.Εμετός

Οι σκύλοι κάνουν εμετό κατά καιρούς όταν πίνουν πολύ γρήγορα, για παράδειγμα . Όταν όμως ο διαβήτης παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία, η δυσλειτουργία των ενζύμων δημιουργεί όξινο αίμα.Αυτή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση (DKA).

Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τον εμετό σε σκύλους με διαβήτη περιλαμβάνουν σωματική αδυναμία, περίεργη οσμή της αναπνοής και λαχάνιασμα.Εάν δείτε το κατοικίδιό σας να κάνει εμετό σε συνδυασμό με κακή όρεξη και λήθαργο, μεταβείτε αμέσως στο πλησιέστερο κτηνιατρείο.

9.Αδυναμία ή δυσκαμψία

Μπορεί να παρατηρήσετε το σκυλάκι σας να δυσκολεύεται να σηκωθεί ή να ξαπλώσει. Μερικές φορές, ο σκύλος φαίνεται να κουτσαίνει, να σκοντάφτει ή να στέκεται παράξενα. Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε αυτά τα εμφανή περίεργα συμπτώματα του σώματος και της κίνησης.Ο σκύλος μπορεί να έχει προοδευτική νευροπάθεια ή μυϊκή αδυναμία εξαιτίας της έλλειψης παροχής γλυκόζης .

10.Απώλεια βάρους

Ο διαβήτης είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε υπέρβαρους σκύλους .Ωστόσο, παραδόξως, ακόμη και με φυσιολογική όρεξη, ο διαβήτης μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει απώλεια βάρους στους σκύλους .Αυτή μπορεί να είναι σταδιακή ή πολύ ξαφνική.Ο εγκέφαλος του σκύλου σας δεν ενημερώνει το υπόλοιπο σώμα του σκύλου για τα επίπεδα γλυκόζης.Αυτό σημαίνει ότι το σώμα διασπά τους μυς και το λίπος, χρησιμοποιώντας αυτές τις πρωτεΐνες για ενέργεια, αντί για θερμίδες από την τροφή.

Αιτίες και διάγνωση του διαβήτη στους σκύλους

Η πιο κοινή αιτία του διαβήτη στους σκύλους είναι η γενετική προδιάθεση . Οι ακόλουθες φυλές είναι αυτές που διαγιγνώσκονται συχνότερα με αυτή τη διαταραχή:

Beagle

Καρίν Τεριέ

Ντάτσχουντ

Keeshond

Μίνι Πίντσερ

Σνάουτσερ μινιατούρα

Poodle

Samoyed

Επιπλέον, οι υπέρβαροι σκύλοι ή εκείνοι που λαμβάνουν δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες και υψηλή σε υδατάνθρακες είναι πιθανό να πάσχουν και από διαβήτη λόγω ανισορροπίας της γλυκόζης.

Για να διαγνώσει έναν σκύλο με διαβήτη, ο κτηνίατρος χρειάζεται το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό του ζώου, όσο μπορείτε να συγκεντρώσετε μέχρι την ημερομηνία που παρατηρήσατε αλλαγές.Μια γενική αίματος, μια ανάλυση ούρων και ένα χημικό προφίλ θα πρέπει να τους δώσουν αρκετά στοιχεία για την αρχική διάγνωση και ένα πρόγραμμα θεραπείας.

Εάν ο κτηνίατρος υποπτεύεται δευτερογενείς επιπλοκές, μπορεί να κάνει ακτινογραφία και υπερηχογράφημα. Αυτό θα τους δείξει αν ο σκύλος έχει πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή/και φλεγμονή του παγκρέατος.

 

Θεραπεία για διαβητικούς σκύλους
Μετά από δοκιμές με βάση τα σημάδια του διαβήτη σκύλου, ο κτηνίατρός σας θα σας συνταγογραφήσει μια θεραπεία που ταιριάζει στην κατάσταση του κατοικίδιου ζώου σας. Η αρχική διαχείριση είναι δύσκολη, επειδή χρειάζεται λίγος χρόνος για να ανακαλύψει κανείς τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης της ισορροπίας στο σώμα ενός σκύλου.

Οι σκύλοι που είναι υπέρβαροι, για παράδειγμα, θα μπουν σε πρόγραμμα απώλειας βάρους και μπορεί να χρειαστούν έως και 4 μήνες μέχρι να επιτύχουν ένα πιο υγιές βάρος. Ακόμη και τότε, υπάρχει συνεχής συντήρηση με τη χρήση μιας ειδικής δίαιτας για διαβητικούς σκύλους. Ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει μια λογική κατευθυντήρια γραμμή για τις προσδοκίες και θα σας συστήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα διαβητικής διατροφής και άσκησης  για απώλεια βάρους για να διορθώσετε το πρόβλημα.

 

Οι σκύλοι με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης. Θα χρειαστούν επίσης αλλαγή στη διατροφή τους. Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 συνήθως ελέγχουν την κατάστασή τους με προγράμματα διατροφής και απώλειας βάρους.

 

 

  Δεν είστε σίγουροι για το αν πρόκειται για διαβήτη,παγκρεατίτιδα ή  γενικά για  τα συμπτώματα τα οποία έχει εμφανίσει ο σκύλος σας? Οι Κτηνίατροι της  MyVets  είναι καθημερινά απο τις 20:00 μέχρι τις 02:00 διαθέσιμοι μέσω βίντεο κλήσης …στην τσέπη σας! 


Η MyVets είναι η πρώτη ανεξάρτητη Ψηφιακή Κτηνιατρική υπηρεσία στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει συμβουλευτικές και καθοδηγητικές Κτηνιατρικές συνεδρίες για το κατοικίδιό σας – όπου και αν βρίσκεστε!

Ακολουθήστε μας στα Social

Κατεβάστε την εφαρμογή